BIOGRAFIE

BIOGRAFIEChristo Lelie (1956) is een veelzijdig musicus en publicist op het gebied van muziek. Hij is werkzaam als uitvoerend pianist, organist, muziekjournalist en hij is landelijk bekend als auteur van vele publicaties over de geschiedenis van toetsinstrumenten, historische pianisten en uitvoeringspraktijk. Als organist en pianist gaf hij concerten op vele locaties in Nederland, maar ook in Duitsland en de Oekraïne.

Christo Lelie kreeg zijn eerste pianolessen op zijn zevende. Na het behalen van het eindexamen Gymnasium ß is hij de hoofdvakken piano en orgel gaan studeren aan het Rotterdams Conservatorium, waar hij in respectievelijk 1982 en 1984 voor beide instrumenten afstudeerde. Sinds 1983 is hij als professioneel musicus werkzaam, onder meer als pianist aan de Rotterdamse Dansacademie (Codarts), als kerkorganist te Delft en als concerterend musicus op orgel en piano.

Sinds het afronden van zijn studie combineert hij het actief musiceren met het schrijven over muziek. Dit doet hij als medewerker van de muziekredactie van dagblad Trouw, als hoofdredacteur van het Piano Bulletin en van het Tijdschrift van de Franz Liszt Kring en als freelance auteur van artikelen voor talloze muziektijdschriften.

Christo Lelie kreeg landelijke bekendheid na het publiceren van zijn boek Van Piano tot Forte in 1995. Hij geldt als een specialist op het gebied van de geschiedenis van de vroege piano en de muziek van Franz Liszt. Tevens verzorgde hij uitzendingen voor de Nederlandse en Vlaamse radio, televisie en is hij vele jaren actief als bestuurslid van onder meer de European Piano Teachers Association afd. Nederland (EPTA) en de Franz Liszt Kring, waarvan hij vice-voorzitter is.

In zijn publicaties maakt hij gebruik van de unieke, zeer omvangrijke bibliotheek die hij bijeenbracht op het gebied van Franz Liszt, negentiende-eeuwse pianistiek en historische toetsinstrumenten, alsmede van zijn bijzondere collectie muziekiconografie.


Christo Lelie is een veelgevraagd jurylid bij nationale en internationale piano- en orgelconcoursen.

http://www.christolelie.com
Piano Competition Enschede

De persjury van de vijfde International Piano Competition for Young Musicians Enschede (v.l.): Gustav Alink (Pianowereld), Ellen Kruithof (Tubantia/De Twentsche Courant), Christo Lelie (Trouw/Piano Bulletin), Lukas Speckmann (Westfälische Nachrichten), Wenneke Savenije (NRC/Handelsblad), Carsten Dürer (Piano News).
Foto: Jan Paul ten Bruggencate


 

 

Geef een reactie