MUZIEKJOURNALIST

MUZIEKJOURNALIST


Christo Lelie www.christolelie.comChristo Lelie is freelance muziekjournalist en -publicist

Sinds 1981 is hij medewerker bij de kunstredactie van dagblad Trouw. In de afgelopen jaren schreef hij honderden recensies, interviews en achtergrondartikelen voor deze krant. Hij publiceerde daarnaast talloze artikelen in vele Nederlandse en buitenlandse muziekbladen, zoals Luister, Mens & Melodie, Entr’acte, Piano Bulletin, Piano Journal, Pianowereld, De Orgelvriend, Het Orgel, Timbres, Organist & Eredienst, Muziek & Liturgie, Bilten EPTA Slovenia en het Tijdschrift van de Franz Liszt Kring. Ook schrijft hij programma-toelichtingen bij concerten en festivals, zoals de Festivals Oude Muziek in Utrecht en Brugge, het Liszt Festival en het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours Utrecht. Bij vele compact discs schreef hij de liner-notes

Zijn specialisaties als muziekpublicist zijn de geschiedenis van de toetsinstrumenten, historische pianisten en het leven en werk van Franz Liszt, waar hij talloze artikelen over publiceerde in binnen- en buitenland. Daarbij kan hij putten uit zijn unieke bibliotheek en collecties iconografie/autografen op het gebied van Liszt en zijn tijdgenoten, pianobouw en pianistiek. Ook schreef hij artikelen die in boeken werden gepubliceerd, waaronder een bijdrage in een boek over Scarlatti (1985), en – in samenwerking met dr. G.J.C. Lokhorst – het hoofdstuk ‘Muziek en de hersenen’ in het boek Harmonie in gedrag (red. R. Diekstra en M. Hogenes, 2008).

Hoofdredacteur Piano Bulletin
Vanaf 1984 tot heden is Christo Lelie hoofdredacteur van het Piano Bulletin. Dit viermaandelijkse uitgegeven tijdschrift is een uitgave van de Nederlandse afdeling van de EPTA (European Piano Teachers Association).
Het is het enige Nederlandstalige vakblad voor professionele pianisten en pianodocenten. Het bevat interviews met bekende pianisten en pianodocenten uit binnen- en buitenland, diepgravende achtergrondartikelen over pianocomponisten, -composities, pianisten, techniek, methodiek, didactiek, en pianobouw naast rubrieken met boek-, bladmuziek- en cd-besprekingen en actualiteiten. Er werden themanummers uitgebracht over onder meer Bach, Beethoven, Chopin, Haydn, Liszt en Mozart. Christo Lelie schreef voor dit blad vele tientallen artikelen en interviews.

http://www.christolelie.nl

 

Auteur “Van Piano tot Forte”
In 1995 publiceerde Christo Lelie het boek Van Piano tot Forte, een uitgave van Kok-Lyra te Kampen. Deze studie geldt nog altijd als hét Nederlandstalige standaardwerk over de geschiedenis en het gebruik van de fortepiano. Het 347 pagina’s tellende boek geeft een historisch en technisch overzicht van de ontwikkeling van de (forte)piano vanaf de middeleeuwen tot en met het moment waarop Steinway & Sons omstreeks 1870 de moderne vleugel introduceerde. Het inmiddels uitverkochte boek is geschreven vanuit de filosofie dat de ontwikkelingen van muziekinstrumenten en die van de piano in het bijzonder onlosmakelijk verbonden zijn met de ontwikkelingsgang en evolutie van het componeren.

 

Hoofdredacteur Tijdschrift van de Franz Liszt Kring
Christo Lelie is eindredacteur van het Tijdschrift van de Franz Liszt Kring. Dit bevat wetenschappelijke bijdragen en vaak niet eerder gepubliceerd bronnenmateriaal over het leven en de werken van Franz Liszt.

Literator
In de periode 2000-2010 schreef Christo Lelie de tot op heden ongepubliceerde bundel Taaloverspelletjes van ongelegenheidsdichter Maurits N. Bloem.

Geef een reactie