OVERIGE ACTIVITEITEN

OVERIGE ACTIVITEITEN


www.christolelie.nl

Bestuurlijk Vice-voorzitter van de Franz Liszt Kring en bestuurslid van EPTA Nederland, de Charles Tournemire Stichting en het EDC (EPTA Documentatie Centrum). Eerder was hij bestuursvoorzitter van het historisch dansgezelschap Volta. Van 1999 tot 2003 was hij als orgeladviseur werkzaam voor het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Hij maakt thans deel uit van de Orgelcommissie van de Protestantse Kerk Delft.

Lezingen en colleges Christo Lelie geeft met grote regelmaat lezingen en gastcolleges in binnen- en buitenland, in het bijzonder over de geschiedenis van de piano en zijn literatuur en over Franz Liszt. Hij is al vele jaren gastdocentschap “Geschiedenis van de piano” aan het Conservatorium van Amsterdam en gaf hij gaf gastcolleges aan de conservatoria van Rotterdam, Utrecht en Tilburg. In tal van Nederlandse festivals, congressen en concoursen gaf hij lezingen. In het buitenland gaf hij lezingen in Luik, Boedapest, Kiev, Charkov, Bad Aussee en Dubrovnik.

Radio- en televisiewerk
De Firma Interview. In 2011 werden twee programma’s in de serie “De Bedding” gemaakt waarin hij vanuit zijn eigen woning het leven en werk van Liszt besprak, daarbij voorbeelden voorspelend op zijn eigen instrumenten. In datzelfde jaar was hij voor de BRT te horen in een documentaire over het leven van Liszt. In 2013 was hij driemaal te gast in “Pianistenuur” van Radio 4 Klassiek waarin hij door Paul Witteman geïnterviewd werd over de componist Charles Valentin Alkan en over de tafelpiano.

Componist Orgelwerken: Fantasie, Passacaglia, 3 Renaissancedansen, Psalmbewerkingen, Bewerkingen van oude kerstliederen Pianowerken: Romaanse variaties, Prelude Koorwerken: Onze Vader, Kyrie en Gloria, diverse liedzettingen

Compact Discs “Klanken rond klokken” (pianowerken van Alkan, Liszt, Grieg en Lelie, naast liedbegeleidingen van Loewe met bariton Jeroen Manders) – Stichting Kerkelijk Erfgoed Delft 2007 “Caecilia” (pianobegeleidingen bij koorwerken van Franz Liszt met het Liszt Ferenc chorus o.l.v. Peter Scholcz) – ASC690101

Organisator Vijfmaal was hij intensief betrokken bij de programmering en organisatie van de Franz Liszt Festivals in Amsterdam en Utrecht. Tevens was hij in 1990 als staflid van Holland Music Sessions verantwoordelijk voor de organisatie van de Europese voorronde van het Internationale Gina Bachauer Concours.

Jurylidmaatschappen International Vladimir Horowitz Piano Competition Charkov, 1994; International Piano Competition for Piano Teachers, Charkov 2002; Rencontres Internationals des Jeuns Pianistes

Namen, 2006. Lid va vele persjury’s o.a.: Franz Liszt International Piano Competition Utrecht, Princes Christina Concours Den Haag, Eduard Flipse Concours Rotterdam, voorzitter perjury International Piano Competition for Young Musicians Enschede.

Verzamelaar Christo Lelie bracht in de loop der jaren een unieke bibliotheek en een collectie iconografie bijeen op het gebied van Franz Liszt en zijn omgeving en de geschiedenis van de piano en het pianospel. Ook bezit hij een grote collectie 78- toerenplaten van historische pianisten en enkele historische toetsinstrumenten, waaronder een gerestaureerde Broadwood-tafelpiano uit 1820, een Hollands kabinetorgel uit 19de  eeuw en een Alexander-drukwindharmonium uit 1866. Deze instrumenten zijn op diverse YouTube-video’s te zien en te beluisteren.

Geef een reactie